Έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα την “Γραφειοκρατία” από τον Δήμο Λεβαδέων

Από τον Δήμο Λεβαδέων

Από 16/6 έως 18/6 υπαίθρια κοντά στο Θολωτό

Ο Δήμος Λεβαδέων παρουσιάζει την Πανελλαδική Έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα την “Γραφειοκρατία”. Τιμώμενος δημιουργός σε αυτή την έκθεση, είναι ο βραβευμένος σκιτσογράφος δημιουργός Κόμικς και Κινούμενων Σχεδίων Αλέκος Παπαδάτος που διατηρεί μια εξαιρετική πορεία και παρουσία σε διεθνές επίπεδο.

Συμμετέχοντες, οι συνήθεις “ύποπτοι”… απ΄όλη τη χώρα:

Αλατάς Θανάσης, Ανάγνος Γιώργος, Αποστόλου Δημήτρης, Αθανασιάδης, Λουκάς, Αντωνιάδης Γιάννης, john Antono, Βάης Ιάκωβος, Βουτσινάς Βαγγέλης, Βουτσάς Κώστας, Γερούλιας Γιάννης, Γεωργίου Γρηγόρης, Δαγρές Βασίλης, Ζουλάκης, Μανώλης, Θωμάς Αλέξανδρος, Κούνδουρος Νίκος, Κυριτσόπουλος Σταμάτης, Κατσουλάκης, Κλείτσας Στάθης Γιώργος, Ιατρίδης Πάνος, Μακρυγιάννης Χάρης, Μπισδάκης Γιάννης, Μητράκη Σοφία, Μαυρέας Αργύρης, Μανώλης Κώστας, Μπεκιάρης Γιώργος, Μαυρίδης Νίκανδρος, Μαλισιόβας Γιώργος, Ξαγοράρης Γιάννης, Πλαχούρης Απόστολος, Παπαθανάσης Λευτέρης, Παπαστεφάνου Φώτης, Παπαβασιλείου Βαγγέλης, Παπαγεωργίου Σάκης, Σαβίδης Στέλιος, Τσοχαντάρης Σεραφείμ, Τσιολάκης Πέτρος, Τριανταφύλλου Νίκος, Φουστέρης, Νίκος, Χασάνδρας Νεκτάριος, Χονδρός Πάνος.

Ο Αλέκος Παπαδάτος

Γεννήθηκε το 1959, είναι ένας Έλληνας συγγραφέας comics και εικονογράφος, γνωστός ως καλλιτέχνης του Logicomix, ένα γραφικό μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον Απόστολο Δοξιάδη και τον Χρίστο Παπαδημητρίου. Το Logicomix ήταν το Νο 1 New York Times Best Seller χαρτόδετο βιβλίο γραφικών της 18ης Οκτωβρίου 2009.

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, άρχισε να ζωγραφίζει σκίτσα από μικρή ηλικία καθώς και μέχρι και την αποφοίτησή του από το Κολέγιο Ανατόλια. Αφού αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πτυχίο στα οικονομικά, πήγε να λάβει πτυχίο αισθητικής από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Παράλληλα, άρχισε να μελετά animation και σχεδιασμό κινουμένων σχεδίων που οδήγησε να εργαστεί ως σχεδιαστής σε διαφημίσεις για τη γαλλική τηλεόραση.

Το 1988 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην ειδική τεχνική (Κινούμενα σχέδια) κατηγορία στον μικρού μήκους Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας, για την ταινία κινουμένων σχεδίων του, “Τζίτζικας και Μέρμηγκας“, που βασίζεται στον ομώνυμο Μύθο του Αισώπου. Το 1989, κέρδισε την επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Την ίδια χρονιά, δούλευε ως animator για τα κινούμενα σχέδια Babar.

Το 1991 μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί, σε συνεργασία με την Annie Di Donna, διδάχτηκε κινούμενα σχέδια και παραγωγή ταινιών. Στο στούντιό του, Spicy Toons, παράγονται τηλεοπτικές ταινίες σε 2D / 3D για την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και κινούμενα σχέδια για εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Eργάστηκε ως σκιτσογράφος για την εφημερίδα “Βήμα”. Επίσης σχεδίασε τα εξώφυλλα των “Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ“, “Gutter” και “Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης“.

Άρχισε να απεικονίζει το Logicomix, το 2003, σε βάση πλήρους απασχόλησης, μέχρι την ολοκλήρωση του, το 2008. Μια ταινία που γυρίστηκε κατά τη συγγραφή και την παραγωγή του μυθιστορήματος του Logicomix, απεικονίζει τη δημιουργική διαδικασία, από την περιγραφή, τη συγγραφή ιστοριών, την απεικόνιση και το χρωματισμό, μέχρι το τελικό προϊόν. Το Logicomix έλαβε πολυάριθμα βραβεία και ευνοϊκές κριτικές όπου η τέχνη του Παπαδάτου είχε χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς εξαιρετική.

Εικονογραφίσεις του βρίσκονται σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά, μεταξύ των οποίων, το Athens Voice, οι Financial Times και το Publishers Weekly. Επίσης είναι ο μοναδικός εικονογράφος του εξωφύλλου του The Books’ Journal, περιοδικό που εξερευνά και περιγράφει τον κόσμο των βιβλίων, της πολιτικής, των ιδεών, της λογοτεχνίας, των τεχνών.

Το τελευταίο του έργο, “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2015 στο οποίο υπήρξε συν-σχεδιαστής με την Annie Di Donna και συν-συγγραφέας με τον Αβραάμ Κάουα. Η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” πραγματεύεται τον τρόπο γέννησης ενός νέου πολιτικού συστήματος στην αρχαία Ελλάδα.

Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Όταν δεν κάνει σχέδιο, απολαμβάνει να παίζει μπουζούκι με τους “Τζάμπα Μάγκες”, μία μικρή ρεμπέτικη μπάντα.

Γίνε μέρος της Γιορτής